Хазартният бос Васил Божков огласи нови серия неудобни въпроси, с

...
 
Хазартният бос Васил Божков огласи нови серия неудобни въпроси, с
Коментари Харесай

Божков пак топи Горанов, че му е помогнал да пести хазартни такси

 

Хазартният необут Васил Божков огласи нови серия неуместни въпроси, с които нападна персонално министъра на финансите Владислав Горанов.

" Владислав Иванов Горанов освен не зачита, само че и даже и не чете закони, които е дал своя вот, подписал и е задължен да ползва. И в случай че нелепостта и „ услужливата памет “ са опрощение, злоупотребата с власт и лъжите на член на управляващата #хунта са закононарушение. Рано или късно се носи отговорност ",  разяснява Божков на фейсбук страницата си тази заран. В последните дни той се пробва да потвърди, че е безупречен поданик - и като физически лице, и като притежател на хазартни компании.  

 

Сега предприемачът, пребиваващ в Дубай, задава на Горанов следните въпроси  (те в действителност са свързани със разногласието, който той води с властта от половин година - че не е укривал  задължения от хазната, а е тълкувал в своя изгода неразбираеми формулировки в Закона за хазарта):  

 

1. Ако „ в нито един миг законът не е допускал сходно използване “, то тогава за какво утвърдената персонално от него декларация за дължими такси предлага две графи за облагане – с 15% върху залозите и за 20% върху получените комисионни?

2. Ако „ 20% върху комисионната “ е единствено за покер шампионатите – за какво в същата утвърдена от него декларация, опцията за „ покер шампионат “ въобще не съществува?

3. Пред кого дава отговор ДКХ и кой е виновен за ежемесечно одобряваните заявления?

4. Всеки месец ДКХ утвърждава подадените заявления за дължими такси и всяка година Владислав Горанов прави одит на комисията – по какъв начин би могло да е „ нелегално “ ежемесечно одобрявано таксуване?

 

За да поддържа тезата си, Васил Божков напомня член 30, алинея (3) от Закона за
хазарта след поправката на Менда Стоянова. Въпросният текст е признат на 5 декември 2014 година, влезнал е в действие от 1 януари 2015 г. Именно на него се базира Божков, като твърди, че лотарийният му бизнес е плащал не 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които компаниите му са събирали от участниците в лотариите, тъй като законът му разрешава.  Този сюжет бе развъртян и в комикса, който по-рано предприемачът разгласява. В него се разказваше по какъв начин хора от властта са прокарали мъглявия текст в Закона за хазарта срещу  възнаграждение от Божков. 

 

От самото начало на този спор Божков твърди, че години наред си е плащал на най-високо ниво, с цел да се употребява от по-ниско облагане, и че години наред го е получавал.  Горанов, Менда Стоянова, както и някогашният народен представител и зам.-министър на финансите Георги Кадиев обаче обясняват, че режимът за 20% ставка върху комисиони и такси се отнася единствено за покер шампионати, за които картоиграчите заплащат на казиното, което организира шампионата.  

 

Защитната линия на хазартния предприемач, който прокуратурата упреква в 18 закононарушения, а ясна - нападението е най-хубавата защита. 

 

Факт е обаче, че страната е проядена -  от 2015  до 2019 година институциите по този начин и " не видяха ", че фирмите на Божков провеждат моментни
лотарии (с стремглаво растящи приходи), само че заплащат такси като за казина, организиращи покер турнири, спестявайки си по този метод над 500 млн. лв..  Министерството на финансите, Държавната комисия по хазарта, депутатите  " спаха " цели пет години.  За " тълкуването " на закона се разбра единствено тъй като Божков се скара със съдружниците си и те го натопиха - първо пред медиите, след това и в прокуратурата. 

 

Сега бизнесменът ползва клише, което демонстрира, че на 13 януари 2015 г.  министър Горанов собственоръчно е одобрил декларацията, която би трябвало да подават уредниците на
хазартни игри. Публикувал е и част от въпросната декларация, с цел да покаже, че в нея има 20% ставка върху комисионите и че на никое място не написа, че тя се ползва единствено за образуване на покер шампионати.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР